Gradnja temelja-www.robur.hr|2017

Ulica Tina Ujevića 5
Zagreb

01/8897-860
info@robur.hr

AKCIJA

Gradnja temelja

Temelj

Još su naši ‘’stari’’ bili svjesni važnosti temelja kao ključnog dijela zgrade za osiguravanje mehaničke otpornosti i stabilnosti zgrade i njezinoj sigurnosti korištenja, kada bi govorili da na čvrstim temeljima počiva bilo koja zgrada. U inženjerskom smislu postoji više vrsta temeljnih sustava, a kao najčešće u našem podneblju koriste se sustav trakastih temelja i sustav temeljne ploče.

Najveća i najočitija razlika tih dvaju sustava se ogleda u tome da se trakasti temelji tumače kao ‘’linijski’’ ležajevi na temeljnom tlu, dok se temeljna ploča tumači kao ‘’površinski’’ ležaj.

Primjer trakastih temelja

Trakasti temelj

Trakasti temelj je sustav koji se koristi u temeljnom tlu s dobrom nosivošću i gdje su diferencijalna slijeganja tla podjednaka. Također kod izvedbe trakastih temelja osjetno je manji utrošak materijala jer se temelji izvode kao armirano-betonske grede položene na tlo.


Primjer temeljne ploče

Temeljne ploče

 

Sustav temeljne ploče se najčešće koristi kod slabije nosivih tla sa izraženijim diferencijalnim slijeganjima ali su veoma popularne radi jednostavnijeg izvođenja (nije potrebno posebno krojiti armaturne koševe kao god trakastih temelja).

Za sve upite, nejasnoće i ponude slobodno nas kontaktirajte.